Cinema Maluku

Zes fascinerende programma’s over de Molukse identiteit en cultuur 

Met trots presenteren Rialto en Cinema De Vlugt Cinema Maluku 2025, een programma dat tot stand is gekomen in samenwerking met Stichting Maluku Amsterdam en het Maluku Museum in Den Haag.

Cinema Maluku is een filmfestival dat de gedeelde reis, geschiedenis en identiteit van de Molukse gemeenschap in Nederland tot leven brengt. Door middel van films, documentaires, workshops en Q&A’s met filmmakers biedt het festival een platform voor Molukse stemmen, verhalen en perspectieven van vroeger en nu.

CENTRALE THEMA

Het centrale thema van dit festival is PUSAKA: erfgoed. Niet alleen in de vorm van tastbare herinneringen of tradities, maar ook als de waarden, verhalen en veerkracht die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Met een divers en inspirerend programma moedigt Cinema Maluku bezoekers aan om stil te staan bij de impact van migratie, de kracht van herinnering en de zoektocht naar erkenning en heling. Hier worden koffers niet alleen uitgepakt, maar ook opnieuw gevuld met inzichten, dialoog en verbondenheid. Waar in de vorige eeuw films over Molukse thema’s vooral gemaakt werden door niet-Molukse makers, zien we nu een nieuwe generatie opstaan. Filmmakers van Molukse afkomst, vaak derde of vierde generatie, nemen het heft in eigen handen en vertellen verhalen vanuit hun eigen perspectief.

PROGRAMMA

Het programma valt onder zes noemers (elementen) die de verschillende aspecten van de Molukse ervaring symboliseren: van de reis en de veranderingen die de gemeenschap doormaakte, tot de zoektocht naar identiteit en het uitdragen van stem en cultuur. Deze noemers zijn zorgvuldig gekozen om de diverse verhalen en perspectieven van de Molukse gemeenschap te belichten.

De aftrap vindt plaats op vrijdag 30 mei in Rialto De Pijp met een feestelijke openingsavond, inclusief de korte videoclip Soldaat en de documentaire Salam Sarane — beide vertoond in aanwezigheid van de makers. Op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni is het volledige programma te zien in zowel Cinema De Vlugt als Rialto De Pijp, inclusief nagesprekken en verdiepende gesprekken.

Hoogtepunten uit het programma:

• Programma 1: LAUT (De Zee) focus op de periode 1950–1975, met uniek beeldmateriaal van de aankomst van het schip De Groote Beer (1951) en documentaires van Nira Kakerissa & Riël Linssen, en Coen Verbraak (beide uit 2021).

• Programma 2: GELOMBANG (Golf) en 3: ANGING (Wind): richten zich op de periode 1975–2000 met werk van o.a. Raoul Groothuizen, Martin Schwab en Coen Verbraak over generatiedynamiek en maatschappelijke integratie.

• Programma 4: SUARA (Stem) toont de nieuwste generatie Molukse makers die via uiteenlopende genres, van dansfilm tot musical, hun visie op identiteit en cultuur verbeelden.

• Programma 5: BUNYI (Toon) en 6: BAYANG (Schaduw): Een speciaal programma i.s.m. Totaal Moluks belicht het perspectief vanuit de Molukken zelf, met werk van de jonge Ambonese filmmaker Geraldly Laimera, en twee speelfilms: We Are Moluccans (2014) van Angga Dwimas Sasongko over de religieuze conflicten van 1999, en Glenn Fredly: The Movie (2024), een eerbetoon aan de geliefde Molukse zanger en activist.

Daarnaast zijn er talks met makers en verdiepende programma’s, waaronder op zaterdag een panelgesprek onder leiding van Henry Timisela, directeur van het Maluku Museum. Uiteraard zorgen we op beide locaties voor heerlijk Moluks eten, onder andere verzorgd door Miko Catering.

Beleef de Molukse identiteit door de ogen van jong en oud. Tot ziens op Cinema Maluku!

Cinema Maluku 2025 is mogelijk gemaakt door de samenwerking met betrokken organisaties en dankzij de steun van het VFonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Gemeente Amsterdam.

🎬 Ontdek het verlengde filmprogramma hieronder!

 

Filmagenda

Wil je als eerste weten welke films er draaien, inclusief speciale premières en evenementen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het actuele filmprogramma in je inbox.